Traktatie

01-02-2016

Na een vakantie periode van een aantal weken zijn we met Opvliegers al weer aardig aan het toeren. Uitverkochte zalen van Limburg tot Groningen en alles er tussen in. Ik heb zoveel plezier met deze hilarische voostelling!! Kom ik soms, na een lange drukke dag met een volgeplande agenda al moe aan in het theater, na de voorstelling zit ik altijd vol energie weer in de auto.   Vaak gaan we met z’n vieren ook nog even naar de foyer waar ruim 800 vrouwen nog heerlijk aan het na borrelen zijn. Uiteraard met bitterballen want zoals wij zeggen tegen elkaar " die ballen horen bij vrouwen met ballen"!   In de repetitie periode kwam mijn collega Hymke met de vraag of wij het leuk zouden vinden om als we in in Roermond zouden staan om dan een nachtje te blijven slapen in Buitengoed de Gaard. Ze vertelde dat veel theater gezelschappen als zij in Roermond en omgeving staan altijd overnachten in dit kleine paradijsje. Het zijn zeer luxe pipowagentjes. Er is een hottub en de gastvrouw en gastheer verwelkomen je dan na de voorstelling ook nog op een traktatie; een heerlijk diner.   Ik ben niet zo van het uit logeren. Ik wil altijd heel graag terug naar huis. Mijn eigen bedje, mijn eigen ritme. Dat vind ik fijn. Dat heb ik nodig om weer op te laden. Maar toen Hymke de foto’s liet zien was ik om! Wat zag het er leuk uit!! Dus ik riep ja!   De maanden daarvoor bespraken we met z’n vieren hoe gezellig het zou zijn. Heerlijk na de show met een fles rode wijn de hottub in. Zo gezegd zo gedaan.  

Moe van show maar vol energie reden we naar het bijzondere plekje in Heytuysen. Anja en Bas verwelkomdem ons in hun eigen woonkeuken met heerlijke gebakken zalm, salades, broodjes en wijn. Anja en Bas hebben een dochter, Menina, met het Rett syndroom. Een ernstige ziekte die alleen bij meisjes voorkomt. Alle theater collega’s die komen logeren planten een boom. ’The Orchard of Fame’; bomen en struiken met een diepere betekenis.

 

Iedereen is wel bekend met  ‘The Walk of Fame’; dé plek in Los Angeles waar artiesten, die daarvoor uitgenodigd worden, hun handafdrukken achterlaten en daarmee hun roem vereeuwigen. Toevalligerwijs bevindt  het erf  zich aan de straat genaamd ‘Walk’. Een naam die vraagt  om ‘Fame’… Maar bij Anja en Bas geen ‘Walk of Fame’; zij zijn trots op  hun  ‘Orchard of Fame’.

  Het is allemaal begonnen het planten van de Pipo-Appelboom door Belinda Meuldijk, in gedachten aan haar vader, Wim Meuldijk, tijdens het Pipo-50-jaar- benefiet voor Rett Syndroom.Op die manier wordt er op een spontane en mooie manier ook aandacht geschonken aan de stichting Rett.   Omdat het nu midden winter was en de grond te hard om een boom te planten hebben we afgesproken een keer terug te komen in de zomer.   Ik heb met Hymke, Anoucha, Anne-mieke en Djaloe( van productie) en heerlijke avond gehad, of eigenlijk een heerlijke nacht. Met z’n vijven in de Hottub met een flesje wijn erbij en heerlijke verhalen. We hebben zo hard gelachen! Daarna in de torenkamer van het huisje ( ik sliep met Anoucha en Hymke in het vierseizoenenhuisje) nog tot 5 uur in de ochtend liggen kletsen.   Na een heerlijk uitgebreid onbijt in de gezellige woonkeuken rij ik de volgende dag naar huis. Mijn gedachten zijn bij Anja en Bas met hun vijf kinderen waarvan hun dochter Menina met het Rett syndroom. Wat een krachtige, realistische, lieve hardwerkende warme mensen. Mooi hoe zij hun leven hebben opgepakt en ingericht nadat de zware diagnose bij hun kleine meisje werd gesteld. Menina werd gezond geboren en is nu geestelijk en lichamelijk gehandicapt. Het zal je maar overkomen. En de vraag is dan , hoe ga je er mee om?! Ook hier weer zag ik dat het leven bestaat uit keuzes maken. Je kunt in het leven niet kiezen wat je overkomt maar je kunt wel kiezen hoe je er mee omgaat.   Ik ben blij dat ik deze mooie en fijne plek nu ken. Ik ga er zeker met Romy nog een keer naartoe. En kan het iedereen aanbevelen!   www.buitengoedegaard.nl www.rett.nl                       Liefs, Antje TETS

Close