facebook instagram twitter

Lol in je werk Interview met Antje

26 maart 2019

Afgelopen week stond Antje in de krant!

Hieronder kun je het interview lezen.

 

Levens leuker maken

‘Optredens betalen beter dan musical’

Antje Monteiro speelt vijf keer per week de hoofdrol in de musical ‘Mamma Mia!’ in het Beatrix Theater in Utrecht. In de voorstelling komen alle grote hits van Abba voorbij. En veel lycrapakkken!

Hoe ben je in dit vak terechtgekomen?

“Als kind zat ik bij een dansschool. Met die groep werden we overal gevraagd voor optredens. Bij shows in het land, bij tv-programma’s en noem maar op. Een regisseur raadde me toen aan om erbij te gaan zingen en auditie te doen bij de theatershow ‘Jeans’. Nadat ik daar werd aangenomen, ben ik het musicalvak ingerold. Inmiddels heb ik al in meer dan twintig verschillende voorstellingen gespeeld.”

Wat maakt je geschikt voor dit werk?

“Ik hou ervan om op het toneel te staan en te stralen. Daarbij vind ik de combinatie van zingen, dansen en acteren zo leuk. Als actrice kruip je in de huid van een ander en als zangeres en danseres geef je dynamiek aan een voorstelling. Als mensen een rotdag hebben en we halen ze ’s avonds uit hun dip omdat ze genieten van een goede show, maakt me dat heel gelukkig. Met theater kun je je publiek even helemaal meenemen naar een andere wereld. We redden geen mensenlevens maar het is fijn om het leven van mensen een beetje leuker te maken.”

Wat zijn de voor- en nadelen van jouw beroep?

“De pluspunten zijn dat je leuke mensen ontmoet en vaak op boeiende plekken komt. Ook vind ik het fijn dat je in dit vak altijd weer wat nieuws leert. Ik geniet nog altijd van een avondje lekker zingen, dus het is een geluk dat dat mijn werk is.”
“Anderen beseffen vaak niet dat het ongelooflijk zwaar is om in een te musical spelen. Je zit in een strak ritme: ieder liedje en iedere scene moet precies volgens afspraak worden gedaan. Het moet meteen foutloos. Bij tv-opnamen kun je iets overdoen, in het theater mag niks mis gaan. Dat daagt me uit, maar het is ook veeleisend. Een ander minpunt van mijn werk is dat ik vrijwel altijd ’s avonds aan de slag moet. Bij familiefeestjes zien ze me bijna nooit.”

Krijg je loon naar werken?

“Over geld heb ik niet te klagen. Maar dat komt omdat ik naast mijn musicalwerk ook losse optredens in het land doe. Met zo’n klus verdien ik meer dan een avond in de musicalrol. Zeker als je het vergelijkt met tv-werk, wordt er in de musicalwereld weinig betaald. Dat kan ook niet anders, want vaak staan bij een voorstelling veel mensen op het toneel en je hebt ook muzikanten en medewerkers achter de schermen. Als die allemaal een dik salaris moeten hebben, worden de kaartjes voor het publiek onbetaalbaar. Trouwens: ik heb het best goed, omdat ik als hoofdrolspeelster meer verdien dan mijn collega’s met de kleine rollen. Maar ik doe het musicalwerk graag omdat ik het heel leuk vind en omdat het me voor langere tijd een vast inkomen oplevert. Denk nou niet dat ik rijk ben, maar ik heb een mooi huis en een prima auto. Geen huis met een zwembad en geen garage vol sportwagens, maar gewoon lekker, allemaal.”

Wat zou een alternatief beroep voor je zijn?

“Journalist. Het lijkt me heerlijk om iets tot op de bodem uit te zoeken en daarover te schrijven. Of om van allerlei mensen hun levensverhaal te noteren. Dat verveelt toch nooit?”

Bron: Gooi en Eemlander